THOUSANDS OF FREE BLOGGER TEMPLATES

Tuesday, June 18, 2013

Ramadhan Al-Mubarak

Kelebihan Bulan Ramadhan Bulan keampunan yang penuh berkat untuk hamba-hamba-Nya yang tidak pernah lari dari kesilapan dan dosa.Diturunkan satu malam yang istimewa iaitu Lailatul Qadar di mana malam yang lebih baik daripada 1000 bulan. Digandakan pahala amalan pada malam tersebut. Diturunkan petunjuk bagi manusia iaitu Al-Quran pada bulan Ramadhan. Oleh itu, kita digalakkan untuk memperbanyakkan serta menggandakan bacaan Al-Quran berserta maksudnya di bulan Ramadhan nanti. Ditutup pintu neraka dan dibukakan seluasnya pintu syurga. Syaitan tidak dapat menghasut manusia pada bulan Ramadhan. Namun jika masih ada kejahatan yang dilakukan ia berpunca dari nafsu diri sendiri. Mohonlah keampunan Illahi i bulan Ramadhan yang mulia itu. Kegembiraan orang yang berpuasa dengan ikhlas ketika Ramadhan ialah bila tiba waktu berbuka puasa kerana dia dapat menghalang dirinya daripada melakukan kejahatan. Terdapat banyak lagi kelebihan di bulan Ramadhan nanti. Jika kita lihat maksud puasa di bulan Ramadhan itu sendiri ialah menahan diri daripada makan dan minum dari terbit fajar sehingga terbenam matahari serta perkara-perkara yang membatalkan puasa. Dianjurkan oleh umat Islam untuk tidak melakukan maksiat,tidak mengumpat serta lain-lain perkara yang boleh mengurangkan pahala puasa itu sendiri walaupun kita tidak makan dan minum di siang hari. Jadi sama-sama kita saling ingat-mengingati,memohon keampunan Ilahi atas dosa-dosa yang dilakukan sebelum ini. Jangan leka sangat dengan persiapan hari raya, raikan juga ramadhan ini sebaiknya.

Kelebihan Berpuasa

Kita sering dengar bahawa amalan puasa mempunyai baik untuk kesihatan dan mempunyai pelbagai hikmah. Tapi apakah kelebihannya? Terutama dari segi kesihatan, kawalan berat badan dan mungkin juga peranan puasa untuk mengawal beberapa penyakit? 10 Kebaikan Kesihatan Bila Berpuasa Berikut adalah antara 10 kebaikan atau manfaat kesihatan bagi mereka yang berpuasa. Kurang berat: Saya rasa kebanyakkan di kalangan anda akan kurangkan berat badan dalam bulan ramadhan? Kenapa? Kerana susah untuk memenuhi keperluan kalori seharian dengan tiga hidangan (berbuka, makan malam dan sahur). Kawalan diri: Puasa mengajar kita untuk mengawal pelbagai godaan kehidupan termasuk nafsu makan, merokok dan lain-lain. Dalam usaha anda untuk kawal berat badan, kawalan nafsu makan memang mustahak.Kurangkan gula darah. Ini kerana pengambilan gula (glukos) yang tersekat dari sahur hinggalah berbuka (lebih kurang 14 jam), ini menstabilkan bukan sahaja glukos darah tapi juga tingkatkan kepekaan (sensitivity) insulin. Kolesterol: Bantu dalam kurangkan kolesterol LDL (low density lipo-protein) dengan meningkatkan kolesterol HDL (high density lipo-protein) dan juga dengan kurangnya berat badan sepanjang bulan puasa. Kurangkan tekanan darah: Puasa memang sesuai untuk kurangkan hypertension (tekanan darah tinggi). Pengurangan tekanan darah adalah hasil gabungan 1) tahap insulin yang lebih rendah 2) glukos darah yang lebih konsisten dan kekurangan water retention. Ubah gaya hidup: Tanpa kewajipan berpuasa, saya rasa memang sukar untuk kita mengubah tabiat-tabiat buruk. Puasa sebulan memberikan peluang keemasan untuk membuang tabiat-tabiat yang kurang elok seperti merokok, makan berlebihan dan lain-lain.Tanpa kewajipan berpuasa, saya rasa memang sukar untuk kita mengubah tabiat-tabiat buruk… Rehat: Ini penting. Lantas kehidupan dunia ini makin pantas dan jarang memberi ruang untuk kita rehatkan badan. Puasa bukan sahaja rehatkan sistem penghadaman tapi juga dapat rehatkan minda dan badan. Saya sendiri gunakan bulan puasa untuk berehat daripada aktitivi fizikal/senamam supaya beri peluang kepada badan untuk membaiki segala kecederaan ringan sepanjang tahun. Bantu buang ketagihan: Ingin buang tabiat merokok, minum kopi berlebihan dan lain-lain? Jangan sia-siakan peluang berbuasa sebulan untuk mengambil langkah pertama. …Ibadat puasa, tilawah, berzikir yang dilebihan pada bulan puasa dapat mengalih fokus dan kurangkan stres dan sememangnya menyenangkan… Kawal stres: Ketenangan dan pengubahsuaian fokus utama kehidupan daripada duniawi kepada akhirat bantu kurangkan stres! Ibadat puasa, tilawah, berzikir yang dilebihan pada bulan puasa dapat mengalih fokus dan kurangkan stres dan sememangnya menyenangkan disamping dapat pahala, insyallah. Lain-lain: Selain kelebihan di atas, berpuasa sepanjang bulan ramadhan atau puasa sunat mempunyai pelbagai kelebihan lain untuk diri, kesatuan keluarga, mengeratkan silaturrahim dan lain-lain lagi.

Sunday, April 26, 2009

Kenapa Mahu Mencari-Cari Salah Orang Lain?


"Wahai orang-orang Yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan Yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya Yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya Yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadaNya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha Mengasihani." (Surah al-hujurat:12)


Islam melarang umatnya bersangka buruk kepada orang lain kerana ia adalah salah satu cabang dosa. Sekiranya kita nampak saudara kita melakukan kesalahan, barulah kita menegurnya dengan cara yang berhikmah. Kita tidak dapat menilai diri kita sendiri, tetapi pandangan orang di sekeliling kita akan menjadi cerminan diri kita sebenarnya. Janganlah kita merasa kita ini sentiasa betul dalam semua perkara.Sifat ini adalah sangat di benci oleh Allah s.w.t. bahkan di sukai oleh Syaitan.


Jangan pula kita mencari-cari kesalahan orang lain apabila kita berada di dalam keadaan yang harmoni. Itu adalah perbuatan yang cela dalam Islam. Orang yang di hatinya ingin melihat saudaranya susah dan sentiasa mencari kesalahannya serta menolak akaan kebaikannya, ini mengambarkan penyakit hati dalam dirinya dan menunjukkan kepada orang ramai akan kelemahan imannya.

Friday, April 24, 2009

Bakal Menjadi Orang Jawa?

Peliharalah bahasa ibunda kita..

kuwe jenengey sopo?
siapa nama kamu?

jenengku mustarjo
namaku mustarjo

suwi ora ro kuwe
lama tak nampak kamu

yolah, aku kerjone adhoh kok
yela, aku kerja jauh

arep mareng endi?
nak ke mana?

arep dolan
nak jalan-jalan

dino iki kuwe ora dhodhol?
hari ini kamu tak jualan(niaga)?

ora, awak ku loro kabeh
tak, badan ku sakit-sakit suma

oh, kuwe meriang yo..
oh, kamu sakit ye..

iyo..beneran...
ye..betul...

meriang kok iso dolan to?
sakit pun pandai nak jalan-jalan lagi?

ora opo la, alon-alon..
tak pe la, perlahan-lahan

dorong neng umah waey lah...
duduk kat rumah jelah...

Sampai disini dulu...
Selamat mencuba...
bagi mereka yang ingin belajar bahasa jawa dan bakal menjadi orang jawa...

Kenapa Nak Marah-Marah?

Marah adalah satu penyakit hati yang menjadi perbahasan ahli pemikir Islam seperti al-Razi dalam kitabnya al-Tibb al-Ruhani dalam mendidik jiwa. Marah ini adalah berpunca daripada elimen kejiwaan yang terdapat dalam diri seseorang itu. di ingatkan agar jangan sampai diri kita ini di kuasai oleh nafsu dan perlu berjihad un tuk melawannya.Pembersihan jiwa sangat penting supaya memperoleh kejayaan dan kebahgiaan.

Cara untuk mengawal marah adalah:

1. Mesti ingat bahawa kita ini adalah manusia yang tidak sempurna. jangan menganggap diri
kita ini betul pada setiap perkara.
2. Mesti ingat bahawa sifat marah itu akan merugikan diri kita sendiri
3. Muhasabah diri kita sendiri, mengapa kita mesti perlu marah pada perkara yang remeh
4. Mesti ingat bahawa, marah itu api, api itu SYAITAN, jangan sampai diri dikuasai oleh
SYAITAN LAKNATULLAH.

Wahai sahabat-sahabatku sekalian...

"Aku berpesan pada diriku yang hina ini, hendaklah diriku melawan segala nafsu yang berpunca daripada SYAITAN...semoga aku disenangi hidup di dunia dan akhirat..."

Monday, April 20, 2009

Anda Cemburu....?
عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا قَالَتْ مَا غِرْتُ عَلَى امْرَأَةٍ لِلنَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ مَا غِرْتُ عَلَى خَدِيجَةَ هَلَكَتْ قَبْلَ أَنْ يَتَزَوَّجَنِي لِمَا كُنْتُ أَسْمَعُهُ يَذْكُرُهَا وَأَمَرَهُ اللَّهُ أَنْ يُبَشِّرَهَا بِبَيْتٍ مِنْ قَصَبٍ وَإِنْ كَانَ لَيَذْبَحُ الشَّاةَ فَيُهْدِي فِي خَلَائِلِهَا مِنْهَا مَا يَسَعُهُنَّ

Maksudnya:

"Dari Aisyah r.a., dia berkata: "Aku tidak pernah cemburu terhadap Nabi S.A.W. kerana seorang wanita, sebagaimana kecemburuanku terhadap Khadijah. Dia telah meninggal sebelum beliau menikahiku. Kerana aku biasa mendengar beliau menyebutnya. Allah memerintahkan beliau untuk memberinya Khabar gembira berupa rumah yang dibuat daripada Qashab. Apabila beliau menyembelih kambing, lalu menghadiahkan kepada sahabat-sahabatnya dari kambing itu yang mencukupi mereka". ( Shahih Bukhari )

Khadijah binti Khuwailid bin Asad bin Abdul Uzza bin Qushay adalah merupakan wanita pertama yang dinikahi Nabi Muhammad s.a.w. Beliau adalah nasab yang paling dekat dengan nabi s.a.w. berbanding isteri-isterinya yang lain. Perkahwinan Nabi s.a.w. dengan Siti Khadijah berlangsung pada tahun ke-25 dari kelahiran beliau menurut jumhur ulama.

Sebelum Nabi s.a.w. bernikah dengan Khadijah, beliau pernah memperdagangkan harta Khadijah ke Syam. Maka pembantu Khadijah yang bernama Maisarah melihat pada diri Nabi s.a.w. sesuatu yang membuatkannya memujuk Khadijah agar menikahi dengan beliau.

Di dalam hadis di atas Aisyah ada mengatakan bahawa: "Aku tidak pernah cemburu kepada salah seorang isteri Nabi s.a.w.". Riwayat ini menetapkan adanya sifat cemburu. Sifat ini ada pada diri wanita-wanita yang utama. Terlebih lagi pada wanita-wanita yang darjatnya di bawah mereka. Aisyah merasa cemburu kepada isteri-isteri Nabi s.a.w. yang lain, tetapi cemburunya kepada Khadijah jauh lebih besar. Sebabnya adalah kerana Nabi s.a.w. seringkali menyebut nama Khadijah.

Di antara balasan Nabi s.a.w. terhadap Khadijah di dunia adalah beliau tidak menikahi wanita lain selama Khadijah masih mendampinginya. Semua ini menunjukkan keagungan, kedudukan dan keutamaan Khadijah. Dia telah membuat Nabi s.a.w. merasa cukup dan tidak rasa memerlukan kepada wanita lain.

Di antara keutamaan yang hanya dimiliki oleh Khadijah adalah mendahului semua wanita umat ini dalam beriman. Dia menjadi perintis sunnah tersebut bagi para wanita sesudahnya.
( Fathul Bari: Bab Pernikahan Nabi s.a.w.: juz' 12 )

Kaum wanita harus mencontohi sifat terpuji yang ada pada Siti Khadijah yang melengkapi hidup Nabi s.a.w. Aisyah mencemburui Khadijah pada hakikatnya adalah kerana jasa dan sumbangan yang diberikan Khadijah di dalam kemunculan Islam menjadi ingatan Nabi s.a.w setiap masa. Sifat cemburu sememangnya sudah ada dalam diri manusia, khususnya wanita seperti yang terdapat di dalam hadis di atas, tetapi jangan sampai cemburu itu dikuasai oleh nafsu...

Waallahu'alam...

Monday, March 30, 2009

Turunnya Besi Dari LangitAllah berfirman:

"Sesungguhnya Kami mengutus rasul-rasul Kami dengan membawa bukti-bukti yang nyata dan telah Kami turunkan bersama mereka Al-Kitab dan neraca ( keadilan ) supaya manusia dapat
melaksanakan keadilan. Dan Kami turunkan besi yang padanya terdapat kekuatan yang hebat dan berbagai manfaat bagi manusia, ( supaya mereka menggunakan besi itu ) dan supaya Allah mengetahui siapa yang menolong ( agama ) Nya dan rasul-rasulNya padahal Allah tidak dilihatnya. Sesungguhnya Allah Maha Kuat Lagi Maha Perkasa". ( Surah al-Hadid :25 )